SOLVARMEANLÆG

Online Sol-data

Sol-Data i tal

Display på STYRING

7/9 2009

Ja, solfangere bliver ikke gamle her :-)

I skrivende stund er taget igen tømt for solfangere, men ikke uden at vi er blevet meget klogere. Anlægget har til sidst kørt med 29 rør monteret, som vist på et af de nedenstående billeder, med en hældning på 30 grader. Selv om der har været forskældige fabrikater af vacuum solfangere opsat, så er der altså ikke nogen af dem der har kunne slå de gamle pladefangere jeg havde oppe. Umiddelbart så er en vakuum fanger bedre pr/m3 end en pladefanger, om virkningen er 30-40 eller 50% bedre på en dårlig dag, kan man altid diskuterer, men her var det faktisk en del dårligere. Vi (Henrik og undertegnede) lavede en brainstorm, og kom op med den konklusion at alt  så ud til at være monteret som det skulle, og at det eneste vi manglede at afprøve var vinklen. Så vi mødes en tirsdag (28/7 2009) og lavede et stativ til de 29 rør. Jeg har gemt grafen for ydelsen 7 dage før og 7 dage efter og resultatet er skræmmende.... 

Og ja, fangeren kørte altså også før d. 28. det eneste vi lavede var at hæve fangeren med 50 cm i bagenden så den kom op i 45-50 grader.

Men kønt er det ikke. Men det betyder ikke et klap, man er vel grøn og tænker på miljøet......Ja, men kun til en vis grad :-)

Vi har fået skiftet alt træværket og lavet nye tagrender på hytten, og i den forbindelse har vi bestemt at taget skal farves sort, så fangerne er blevet pillet ned, men vil senere blive monteret på mit flade carport tag (så er det også nemmere at lave forsøg....Og når jeg får dem sat til, skal jeg nok komme med en status redegørelse..

Men det ser nu noget slidt ud, lige når tagmaleren har været her og gnuppe mus og farven væk....

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nå, så er vi ved at være kørende igen med solvarme. Der er i dag 13/5 2009 monteret 1skt 29 rørs vakuum rørs fanger, men der kommer 31 stk. mere op på taget. Efter producentens data er der 4,05 m2 solareal pr fanger, de indeholder 6,9 liter væske, og en fanger vejer 112 kg (det er nok uden de 6,9 liter vand)

Alle data skal tages med lidt varsomhed. Min ALL-SUN styring viser stadig 5* for lidt på alle følere, men den får jeg rettet men en 20 oms modstand (engang). De fangere der er kommet op (skal nok få taget et bedre billede når det er ordentligt lyst) er en speciel model som er "kaffe brun" på både ramme og manifold, så den passer bedre til taget. Det lyse der er under er en trykimprægneret lægte, som nok skal blive malet brun (engang)

Hvis vi lige gennemgår knapperne herover så er "online sol-data" et billede af anlægget som den næsten ser ud med temperaturen indsat i billedet.  Det skal bemærkes at poolens temperatur er enten varmeveksleren som overskudsvarmen ledes i når poolen ikke er aktiv. Det eneste problem er at det firma der lavede ALL-SUN styringen er gået nedenom så jan kan ikke få et billede der passer med anlægget mere. Knappen "sol-data i tal" er alle de følere der sidder i anlægget, men husk fejlvisningen på de 5*. Det skal også bemærkes at supleringsvarme vises modsat. Den sidste knap "display på styring" er det billede som vises på selve styringen. Den kan vise enten alla følerdata, temperaturudviklingen, eller KW produktionen. Jeg vil bestræbe mig på at den kommer til at så på temperaturudvikling, men det kommer an på hvad den har vist sidst.

Der arbejdes i øjeblikket på at få  en anden styring monteret som kan samarbejde med mit program til stokeren, men der er en del småting der skal falde på plads inden det er i luften..

Anlægget bestod af:

 3 solfangere, hver på 2,77m3, 300 liter solvarme beholder, All-sun styring + en million andre ting :-)

Som det ses på billedet, så er der ikke pt. ingen solfangere, men det kommer der snart igen (om der går en uge eller 2 måneder ved jeg i skrivende stund ikke)  Der vil blive monteret 3 stk 30 rørs vacumrørs fangere i den øverste række, og på sigt vil der nok komme 2 af samme slagt i den nederste række. Anlægget vil/er i gang med at blive ombygget, så der er en 300 l solvarme beholder, og i fyrrummet kommer der en 500 l akkumuleringstank. Endvidere vil min pool varme køre, og kan jeg ikke bruge varmen på disse ting, så vil rest varmen blive brændt af i en varmeblæser, som jeg stadig mangler :-)

Nederst på siden kan du se 2 produktions skemaer over hvad solfangerne har lavet til dato i år.

   

august 2007 til august 2008

fra 16/7 til 3/8 2008